Bisættelse/Begravelse
Bedemand med hjertet
En borgerlig bisættelse kan foregå fra:
- Kapel, f.eks. på krematoriet eller på kirkegården
- Sygehuskapel
- Plejehjem eller hospice
- Eget hjem
Bisættelse med præst
Kan både foregå, som nævnt ovenfor, og i kirke hvor præsten afslutter med jordpåkastelse.
Forudgående har der været samtale med præsten.
Borgerlig bisættelse
En borgerlig handling er enten, fordi man ikke er medlem af Folkekirken, eller fordi man ikke ønsker, at der er en præst tilstede.
En bisættelse betyder, at der efterfølgende sker en kremering.
Der er flere forskellige måder at afholde en borgerlig bisættelse. Det foregår uden præst, hvilket også betyder at du selv skal sørge for et “program” af cirka 1/2 times varighed. Det kan foregå med musik, mindetaler, oplæsning af digte, synge selv, eller I kan mindes i stilhed. Mulighederne er mange.
Jeg bistår gerne med sammensætning af program, og ved fremførelse af taler, eller afspilning af valgt musik.
Se også under fanen “Det Spirituelle”, hvor et nyt tiltag er sat i gang.
Hvis afdøde er medlem af Folkekirken, men ikke ønsker gejstlig medvirken (præst), kan man skrive dette i “mine sidste ønsker”, eller nedfælde det i sine private papirer. Hvis det ikke er tilfældet, har bedemanden et dokument som skal underskrives af de pårørende.
Begravelse
En begravelse er, som regel, en ceremoni i kirken med en præst. Inden ceremonien, har der været samtale med præsten.
Ceremonien kan også foregå i ét af de nævnte steder under “borgerlig bisættelse”. Efter ceremonien føres kisten til kirkegården, hvor der er valgt gravsted, og præsten afslutter ceremonien her.
En begravelse kan også foregå uden præst (se øverst).
Hvor skal urnen/asken hen
Også her er der forskellige muligheder. Man kan vælge et gravsted, hvor der er plads til flere urner, et gravsted i plæne, eller et fællesgravsted. Det er også muligt at undgå en gravsten, både på kirkegården, men også hvis man istedet vælger at sprede asken over havet, eller på én af de “skovkirkegårde”, som der findes.
Der er forholdsvis mange ting, man skal tage stilling til. At bruge lidt tid på udfyldelse af “Mine Sidste Ønsker” – er det hele værd ! Jeg ser det også som en kærlig gestus til dine nærmeste.
Min erfaring er, at det for de pårørende kan frigive ro og tid til at sørge, hvis man på forhånd har talt om sine ønsker – eller hvis man har skrevet sine ønsker ned. Og dokumentet kan samtidig være en åbning for netop at tale om døden.
Du kan downloade dokumentet på siden Mine sidste ønsker